Itt se voltam - a rendhagyó utazási magazin

Mintha a Gyűrűk ura díszlete lenne…

Puente Nuevo

…de nem az! Bármily meglepő, a Puento Nuevo híd létezik, és nincs is túl messze tőlünk. A spanyolországi Rondában köti össze a két óvárosi részt. Nevének jelentése új híd, ennek ellenére elég régi: 1793-ra épült meg.

Az egész látvány olyan, mintha egy J.R.R. Tolkien regényből készült díszlet lenne. A spanyolországi Ronda úgy áll az magas El Tajo szurdok tetején, mintha kettényílt volna a föld és a város közepe belezuhant volna a mélységbe.

Mintha egy Tolien regényből lépett volna elő - Puente Nuevo, Ronda

Ronda városát még Julius Ceasar idején alapították, és változó geológiai viszonyokat sikeresen vészelte át a mai napig. A Guadalevin folyó a város közepén zúdul keresztül. A folyó pedig az idők során kivájta ezt a hatalmas kanyont, ami mostanra teljesen kettéválasztotta a két történelmi városrészt. A kanyon falai 100 méteres mélységig nyúlnak le. A mélyben lent zubog a folyó, a szakadék szélén pedig fehér spanyol házak sora épült meg.

Az Új híd

A két városrészt 3 híd köti össze: a Római híd, az Arab híd és az Új híd. A hidak az építtetőikről kapták a nevüket, kivéve az utóbbit. Ráadásul kicsit csalóka a neve, hiszen az Új híd 1793-ban épült meg. Szóval újnak mára már nemigen mondható.

Fantasztikus látvány

A már említett Új híd (Puente Nuevo) a leglátványosabb a három közül. Ráadásul ez a legfiatalabb és egyben a legnagyobb is. 120 méter magasan ível át a folyó felett. Az építése 42 évig tartott és 50 munkás vesztette életét az építkezés közben. A középső boltív alatt van egy terem, amit sokféle módon hasznosítottak az évszázadok során. Többek között börtönként is üzemelt. Az 1936-1939 közötti polgárháborúban pedig állítólag mindkét fél használta börtönként és kínzókamraként is ezt a helyiséget. Nem egyszer előfordult az is, hogy az ablakon dobták ki a foglyokat, akik így a mélyben lelték halálukat a kanyon hegyes szikláinak csapódva.

Ha szeretnél még több érdekes helyet megismerni, akkor látogass el a weboldalunkra is: Itt se voltam »

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!